tisdag 25 juli 2006

Orca, äventyrsbad och spa

Nattens dröm:

Drömmen börjar som ett ihopklipp av massa nyhetsklipp, som om man växlar mellan massa tvkanaler som alla visar samma nyhet, men från olika vinklar.

Nyheten var att en orcahanne, späckhuggare, på Stockholms kombinerade äventyrsbad och havsmuseum (bra kombination, verkligen?) hade fått en knäpp och börjat attackera människorna som badade. Men många hade teorin att han bara försökte ta sig ut, och att människorna kom ivägen.Naturligtvis hade orcan inte en naturlig vattenväg mellan sitt havshem och badet, av säkerhetsskäl, men den hoppade (helt otroliga hopp, 20-30 meter ibland) och kämpade sig fram till de olika "rören" folk åkte vattenrutschbana i.

Man såg när orcan var på väg, genom att vattnet i rören plötsligt fick en väldig fart. Folket i röret såg mest förvånade ut, precis innan de krossades till döds.

Jag fick se, från många olika vinklar, i slow-motion, i repris, hur folk blev dödade av orcans framfart. De bara råkade vara ivägen för den där den försökte ta sig fram med en ohygglig kraft.

Vid ett tillfälle fick jag en killes historia berättad för mig, som om jag var med. Han visade hur han vid första attacken lyckades skynda sig in på toaletten som var precis där orcan tog sig fram. Han lyckades på så sätt komma undan med nån millimeter tillgodo. Jag fick "se" det hela som om jag var där, inne på toan när han skyndade sig in.

Han gick sedan ut, trodde att faran var över, och jag som var rädd låste efter att han gått. Det var glasdörrar, så jag såg hur han pressades mot dörren av orcans kraft när den kommit tillbaka, och såg paniken i hans ögon och hur han anklagade mig för att jag inte öppnat för honom i tid. Han krossades till döds inför mina ögon.

Det var trots alla krosskador inte mycket blod i drömmen, mest brutna ben och armar som man tydligt kunde se veks åt fel håll, och folk som slängdes handlösa hit och dit och landade i hemska ställningar på poolernas kanter eller väggar eller annat som fanns i inredningen.

Drömmen utvecklades till att det handlade om att orcan verkligen ville människor illa. Den dök upp från vattnet när människor kom för nära, och de blev slukade eller ivägslängda eller krossade av den.

Man kunde efter ett tag se var orcan kunde komma åt en, och höll sig därför naturligtvis undan. Men dumma turister råkade illa ut ändå, för att de inte förstod faran.

En period i drömmen handlade allt om att den alltid kom åt en trots att man trodde att man var utom räckhåll. Den hoppade alltid längre och högre än man trodde att den kunde. Den krossade rör som man trodde var för små, den rev ner murar etc.

Närmare slutet i drömmen var jag på ett spa, som var omgivet av ganska grunt turkost vackert vatten. Jag låg i ett träkar och fick en behandling. Hela tiden hade jag varningen i huvudet att orcan fanns där någonstans. Men nu var känslan en vana, som att jag i hela mitt liv levt med faran, och visste hur jag skulle komma undan. Så jag var ändå ganska lugn.

Men när spatanten tog med mig på en flygtur (måste ha varit en blandning mellan helikopter och glidflygning), blev jag nervös. För hon var väldigt oförsiktig. Vi såg hur orcan var där nere och visste precis var vi var. Han "rusade" (simmade aaaasfort) mot oss så fort vi kom närmare vattenytan, och hoppade efter oss.

Tanten bara skrattade, som om det inte var verkligt. Men jag visste. Jag visste vad den kunde göra med oss.

Tillslut var jag på en stor båt, med en pool i fören.

Orcan jobbade för att kunna hoppa till poolen, den simmade runt båten och skapade vågor så att båten tippade om och om igen. Tillslut kunde den hoppa till poolen, och kom då lättare åt mig. Det var en lång jakt på båten, den kom åt mig överallt.

Ett tag lyckades jag hålla mig precis bakom den, så att jag kunde stanna i poolen under vattnet när den hoppade upp till andra delar av båten och letade efter mig.

Men tillslut, när jag väl lyckats lura den så den hoppade ner i havet igen, lyckades den sänka båten så jag kom helt under vatten, och var totalt blottad för den. Jag gav upp totalt och lät den rusa mot mig för att ta mig..

Men när den kom fram var den beskyddande mot mig, den sa att den skulle ge mig syre och skydda mig mot båten som höll på att krossa mig när den sjönk.

Så.. drömmen slutade med att vi blev.. eh.. vänner..?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida